Zakaj v življenju ne napredujemo hitreje, kot si želimo?

Obljuba dela dolg … in danes je na vrsti prvi prispevek o ugotovitvah decembrske ankete o ovirah pri osebnem napredovanju.

Med odgovori, ki so bili na voljo, sta izstopala naslednja odgovora:

  • Odlašanje, lenoba, izgovor, da nimam časa, sem utrujen/-a. Pomankanje samodiscipline. NEosredotočenost (NI fokusa).
  • Ne vzamem si časa zase in za razreševanje zadev. Očitno (še) ne znam sebe postaviti na prvo mesto.

Ker pa so zadeve med seboj precej prepletene, naj dodam še dva druga odgovora:

  • Strah pred spremembami.
  • Pomanjkanje razumevanja in podpore v družini.

... in za povrh še to-le mnenje enega od udeležencev naših delavnic, ki odlično ilustrira v anketi ponujene možnosti:

“Iz mojega zornega kota bi situacijo ocenil sledeče. V prvi vrsti mislim, da gre, ko govorimo o osebni rasti, za odločitev. Žal se pogosto znajdemo na dveh mestih hkrati – bi, pa ne bi, ker gre za spremembe, ki jih ljudje praviloma ne maramo najbolj.
Ko se že odločimo, se srečamo z vprašanjem doslednosti. Če nam nek ritual že uspe pretvoriti v rutino, pa se srečujemo z negativno okolico, ki naših sprememb ali če želite napredka ne sprejme odprtih rok.

Če strnem – glavni razlog iz mojega zornega kota je neodločnost, nesamozavestnost ter pretirano ukvarjanje z okolico oziroma dajanja prevelikega pomena okolici.”

“Odlašanje” je dejstvo. Tudi “pomanjkanje časa” in “utrujenost” sta dokaj pogosti okoliščini, ki ju ne moremo zanikati.

Toda …

Zakaj odlašamo? Zakaj nimamo časa? Pravzaprav bi kazalo vprašati drugače. Zakaj za nekatere zadeve imamo čas, za druge pa ne?

Najbrž zato, ker so nam nekatere zadeve pač pomembnejše od drugih.

Kaj pa, če nam še ni dovolj hudo, da bi res želeli ukrepati ali pa pričakovana sprememba (še) ni dovolj privlačna?!

Po drugi strani pa sprememba pogosto prinese novo, nam neznano situacijo. In tega nas je velikokrat taaaaako zelo STRAH … Samo pomislite … Kaj bo z mano, če bo prišlo do take spremembe? Kaj bodo drugi rekli, storili? V prvi vrsti seveda ožji družinski člani, pa tudi drugo sorodstvo, prijatelji, kolegi …

Zaradi takega strahu z lahkoto odlašamo, nimamo časa, smo utrujeni … najdemo sto in en izgovor, da se ne lotimo nujno potrebnih sprememb v svojem življenju.

Zaradi vsega tega sva z Anito menila, da v program Osebna transformacija vključiva tudi osebno pomoč za odpravo ključnih ovir za osebni napredek, ki je seveda smiselna takoj na začetku programa. Da hitreje in enostavneje štartaš; da greš lahko mirno, s polnim zaupanjem na pot sprememb na bolje, notranje moči in ustvarjalnega potenciala.

Bi radi v svojem življenju naredili temeljito spremembo, pravo transformacijo?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.