Kako razrešiti konflikte v odnosih?

V življenju so najbolj pomembni odnosi - tako z drugimi kot s samim sabo. In zato ima na tem področju “delo na sebi” še kako pomembno vlogo! Naj to ilustriram z zgodbo ene izmed naših strank.

Dogajalo se mi je, da so določene osebe, ki so posredno povezane z mojim življenjem, urejale oz. načrtovale moje življenje brez moje vednosti. Nekaj primerov:
  • Tašča je, ko se ji je zahotelo, nenapovedano prišla na obisk, prinesla skuhano kosilo (za dva namesto za štiri) in bila užaljena, če je nismo sprejeli z rdečo preprogo in izražali hvaležnosti za skuhana kosila.
  • Bivša žena mojega moža se je preko njunih skupnih otrok dogovarjala za varstvo njenih otrok iz njenega drugega zakona pri nas. To pomeni, da sta moževa sinova s seboj nenapovedano pripeljala še njuna mlajša polbratca, zaradi katerih smo potem ostali doma in jih skupaj pazili.
  • Šefi v službi so se brez moje vednosti dogovarjali za aktivnosti in sestanke, zaradi katerih sem morala odpovedovati in prestavljati svoje že dogovorjene.
Ti dogodki so me spravljali v jezo, nemoč, nelagodje in občutek, da nad svojim življenjem nimam popolnoma nobene kontrole.

Sploh se nisem zavedala, da sem imela prepričanje, da se ni varno postaviti zase in reči ne!!!

Po odpravi tega prepričanja se dejansko upam postaviti zase. Sproti povem in razčiščujem stvari in se počutim veliko bolj upoštevano in samozavestno.
  • Tašči sem povedala, kaj me je motilo. Sedaj prihaja poredko, mi pa občasno gremo na kosilo k njej. V svoji hiši imam sedaj mir.
  • Mož se je pogovoril s sinovoma o mamini manipulaciji. Sedaj prihajata sama in imamo prijetno družinsko vzdušje.
  • Pogovorila sem se s šefi in jim povedala svoja pričakovanja.
Dobro je tudi to, da zapletov, ki se občasno še dogajajo, ne jemljem osebno in jih rešujem neobremenjeno na profesionalni ravni.

Rekli boste: “V primerjavi s tistim, s čimer se soočam jaz, je to zelo milo in netežavno.” Verjamem in vem, da je globina teh bolečin tako močna, da se jo občuti fizično … Toda ...

Ne glede na kompleksnost odnosov so vsi odnosi v našem življenju z zelo posebnim poslanstvom.

Da to poslanstvo lahko prepoznamo, je najbolj pomembno, da najdemo pravi vzrok za bolečino in različna negativna čustva in občutke, ki jih v odnosih doživljamo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.